Ağustos 2023

HAYATIN CİLVELERİ

1.kısım..Ali İkbal Uz
HAYATIN CİLVELERİ !!! Düşüncelerim çok ve çeşitli!.. Tabii bunda yaşlılık,heves,azim,olaylara olup bitenlere karşı sosyolojik ve psikolojik aşırı duyarlılık,iyi niyetle yapmak istediğin işlere karşı bazı hazımsız kişilerin menfi tutum ve davranışları vb.durumların etkileri var. Ama kişin niyet,duygu,düşünce ve davranışlarında HAK,halk felsefesi, inancı hakim olursa okumak,yazmak sıkıntıdan çok ferahlık,hatta zevk haline dönüşebiliyor.Buna bilgi,beceri,azim ve irade de eklenirse özellikle müsbet sonuclar elde edilebiliyor.
HÂLIK, ( Halk eden,Yaradan) mahlûkatını çeşitli nitelik ve niceliklerle –özelliklerle –yaratmış ve çeşitli yetkiler,yükümlüklerle Kâinâta ( yeryüzüne vb..gezegenlere )- imtihan etmek istediği kulları ile beraber- salmıştır.Tabii ki diğer mahlukatı da imtihan edeceği kulllarının istifadelerine vermiş;lanetlediğ Şeytanı da aralarına sokmuş.ama ins ve cinsi eşref-i mahlukat ilan etmiştir. Ne yazık ki - her türlü nimetlerle mücehhez kıldığı - bu eşref-i mahlukat Şeytan ve avenelerinin teşvik ve destekleri hile,aldatma vb.ile genelde YARADANINA isyan ede gelmektedir.
Neler mi oluyor? O kadar çok ve çeşitli şeyler : iyi kötü,hayırlı hayırsız,uğurlu uğursuz,kısaca bilhassa zamanımıza,günümüze has,enteresan,hatta efsanevi olaylar meydana geliyor ki neredeyse insan aklını dumura uğratacak.Nitekim yaradılış ve hayat felsefesini iyi kavrıyamıyan,o, tefekkür olgunluğuna erişememiş bazıları bocalayarak aklî dengesini kaybetmekte( veya birtakım sadist canavar ruhlu,şeytan güdümlü hainler tarafından çeşitli metodlarla kaybettirilmekte) dolaysıyle ya şuursuz,akılsız pejmürde sefilane yaşama tarzına düşmekte veya daha karanlık düşünceler,baskılar sonucu hayatına son verme bedbahtlığına düşmektedir.Yani maddi-manevi her iki hayat nimetini kaybetmektedir.
NEDEN ? NİÇİN ? ler,bilhassa Dünya nüfusunun hzla arttığı,dolaysıyle buna parelel insanların ALLAH'IN : " Ben yarattıklarımı rızıkları ile beraber yaratırım" nidasından uzak kaldıklarından, beslenme,barınma kaygılarının zorlamasından; veya yine Allah'ın :"Herhangi bir durum,olay v.b.ile karşılaştığınızda elinizden gelen meşru,maddi manevi tedbirlerinizi (eylem ve söylemlerinizi) aldıktan sonra bana mütevekkll olun,gerisini bana bırakın .Sizin sonucunu hayır umduğunuz şeyler de şer; Sonucunun sizin için zararlı olacağını düşünerek ondan kaçtıklarınızın sonuçları ise hayırlı olabilir…Yukarda da belirttiğim gibi

HAYATIN CİLVELERİ (2)

2.ci kısım ...hayatın cilveleri.Neler mi oluyor? O kadar çok ve çeşitli şeyler : iyi kötü,hayırlı hayırsız,uğurlu uğursuz,kısaca bilhassa zamanımıza,günümüze has,enteresan,hatta efsanevi olaylar meydana geliyor ki neredeyse insan aklını dumura uğratacak.Nitekim yaradılış ve hayat felsefesini iyi kavrıyamıyan,o tefekkür olgunluğuna erişememiş bazıları bocalayarak aklî dengesini kaybetmekte( veya birtakım sadist canavar ruhlu,şeytan güdümlü hainler tarafından çeşitli metodlarla kaybettirilmekte) dolaysıyle ya şuursuz,akılsız pejmürde sefilane yaşama tarzına düşmekte veya daha karanlık düşünceler,baskılar sonucu hayatına son verme bedbahtlığına düşmektedir.Yani maddi-manevi her iki hayat nimetini kaybetmektedir.
NEDEN ? NİÇİN ? ler,bilhassa Dünya nüfusunun hızla arttığı,dolaysıyle buna parelel insanların ALLAH'IN : " Ben yarattıklarımı rızıkları ile beraber yaratırım" nidasından uzak kaldıklarından, beslenme,barınma kaygılarının zorlamasından; veya yine Allah'ın :"Herhangi bir durum,olay v.b.ile karşılaştığınızda elinizden gelen meşru,maddi manevi tedbirlerinizi (eylem ve söylemlerinizi) aldıktan sonra bana tevekkel olun,gerisini bana bırakın .Sizin sonucunu hayır umduğunuz şeyde sizin için şer,sonucunun zararlı çıkacağından korktuğunuzda ise sizin için hayırlı olabileceğinden ondan kaçmayın v.b. “ sözlerini bilmediğimiz ya da kulak asmadığımızdan…. Hatta konu ile ilgili olduğu bir de vecize aktarmakta faydalı olabilir. Ayaklarını sıcak tut,başını serin, Her şeyi dert edinip düşünme derin,derin. Eğer çok düşünmekten giderse gücün ferin; Bilki bu (akli-bedeni hastalık v.b. ) senin kaderin değil, kendi eserin. “Çünkü Mevla dedi ki :”Karşılaştığınız herhangi durumda,olayda önce gerekli meşru,maddi manevi bütün tedbirinizi aldıktan sonra gerisini bana bırakınız .” buyurmaktadır.
Hal böyle olunca: Özellikle zamanımız –Allah’ın eşref-i mahlûkatım dediği- insanoğulları,neden Yaratıcının bunca emir ve nehiylerini(yasaklarını) göz ardı edip,hatta kasten sırt çevirerek yani isyan ederek sapıtıyor? Dolaysıyla –sizin en büyük düşmanınız iblis (şeytan) dır. ona uymayın,ondan uzak durun uyarsanız sonunuz hüsran olur,-uyarılarına rağmen dalâlete, düşüyor,hıyanete başlıyor? Hem cinsleri,hatta bütün mahlûkat arasında hak-hukuk,nezaket,nezafet,sevgi,saygı vb.insânî ,İslami kurallara uymuyor;bencilleşiyor,hatta sadistleşip canavarlaşıp,karşısındakilerin hayatına kastediyor? Şahsi veya zümrevî (aynı menfeat ya da inancı paylaşan topluluk) hedeflerine uymayan hayra,hayırlı işlere (kamu yararına,dini ihtiyaçlara gerekli olanlara hayır deyip engelleme) aksi yönde olanlara alkış ve destek!!! Dahası saymakla bitmez…